Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Η εορτή των Χριστουγέννων


Οι ημέρες που διανύουμε είναι ημέρες εορτής και χαράς, οι οποίες συνδέονται άρρηκτα με την εορτή της γέννησης του Σωτήρα Ιησού Χριστού. Η ενανθρώπιση του Υιού και Λόγου αποτελεί την ολοκλήρωση του σχεδίου του Θεού για την άρση των συνεπειών της πτώσης του ανθρώπου. Γι’ αυτό η γέννηση του Χριστού αποτελεί κομβικό σημείο για τους Ορθοδόξους, ενώ η σημασία της αποτέλεσε το περιεχόμενο μιας από τις μεγαλύτερες εορτές για την Εκκλησία, της εορτής των Χριστουγέννων.
Τις ημέρες αυτές ελάχιστοι ίσως εμβαθύνουν στη σημασία της εορτής καθώς δίνεται έμφαση στον τρόπο εορτασμού. Γι’ αυτό τα χριστουγεννιάτικα μηνύματα των ανά τον κόσμο Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών επιχειρούν να επαναφέρουν τους πιστούς στην ουσία της εορτής. «Αρχίζουμε μοιραζόμενοι μαζί με τον Χριστό την δική μας οδύνη και μαθαίνοντας από αυτόν πως να είμαστε σε μέθεξη και κοινωνία με την οδύνη των άλλων. Δεν πρόκειται για αίσθηση, αλλά για πραγματικότητα πέρα για πέρα καινή, που έρχεται να προσφέρει ευφροσύνη στην ολόφωτη αυτή νύχτα της Βηθλεέμ», τονίζει στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Ταλίν και Εσθονίας Στέφανος.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ συνέδεσε τη γέννηση με τη δράση του Χριστού, δίνοντας μια ευρύτερη διαχρονική κοινωνική διάσταση. Συγκεκριμένα, ο Πατριάρχης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το παράδειγμα του Ιησού Χριστού που αγκάλιασε τους καταφρονημένους, προσέφερε φιλοξενία προς τους ξένους και αποδέχτηκε τους άλλους ας γίνει πηγή έμπνευσης για τη δική μας κοινωνική συμπεριφορά προς όσους έχουν ανάγκη φιλοξενίας. Στις μέρες μας οφείλουμε να κάνουμε πράξη την φιλοξενία όχι μόνο ως παροχή βοήθειας προς τους άλλους».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο μήνυμά του για τα Χριστούγεννα συνέδεσε τη γέννηση του Χριστού με την αγάπη και την ειρήνη. Οι εν λόγω αρετές θα πρέπει να αναπτυχθούν για σταματήσουν τα δεινά του πολέμου και το κοινωνικό κακό, το οποίο εμφανίζεται ως οικονομική κρίση. Ο Πατριάρχης δίνει έμφαση στην ηθική βελτίωση κάθε ανθρώπου, η οποία θα γίνει ο ουσιαστικός παράγοντας υπέρβασης της δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι η «οικονομική κρίσις, είναι κατ’ ουσίαν απότοκος της ηθικής κρίσεως».
            Ευχόμαστε να υπάρξει πράγματι αυτή η προσωπική ηθική πρόοδος κάθε ανθρώπου, έτσι ώστε η κοινωνία μας να καταστεί καλύτερη σε κάθε τομέα. Στο πλαίσιο αυτό καλούμαστε σε προσωπικό επίπεδο να ανακαλύψουμε εκ νέου το νόημα της εορτής των Χριστουγέννων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου