Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

75 χρόνια από την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης


            Η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής εορτάζει φέτος μια ιστορική επέτειο, τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος με την ευκαιρία του εορτασμού της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, αναφέρθηκε και στο γεγονός.
            Στην Αρχιεπισκοπική Εγκύκλιο (αρ. πρωτ. 110/12/11-09-2012) με θέμα την «Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού» αναπτύχθηκε η σημασία της εορτής, τεκμηριωμένη με χωρία του Αποστόλου Παύλου. Στο δεύτερο μέρος της Εγκυκλίου ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε στο μακρινό 1937, όταν ο –τότε– Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, και μετέπειτα Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας ίδρυσε στη Βοστώνη τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού. Για την Ορθοδοξία των ΗΠΑ η Θεολογική Σχολή και το Ελληνικό Κολλέγιο έχουν συντελέσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και διακονία της Αρχιεπισκοπής, ενώ αποτελούν εγγύηση για το μέλλον «δια της καλλιεργείας και της πίστεως των αυριανών κληρικών μας προσφέροντας σ’ αυτούς περιβάλλον μαθήσεως και πνευματικής αναπτύξεως και εμπλουτίζοντάς τους με ποιοτικά χαρακτηριστικά ηγεσίας και καθοδηγήσεως στον τομέα της διακονίας».
            Στα 75 χρόνια της λειτουργίας του ο «Τίμιος Σταυρός» ανέδειξε σημαντικές προσωπικότητες και Ιεράρχες των ΗΠΑ. Παράλληλα, αποτέλεσε την ακαδημαϊκή φωνή της Ορθόδοξης Θεολογίας στην πανεπιστημιακή κοινότητα των ΗΠΑ και ειδικότερα της Βοστώνης, όπου εδρεύουν πανεπιστήμια διεθνούς φήμης, όπως είναι το Χάρβαρντ, το ΜΙΤ, κ.ά. Στο πλαίσιο της λειτουργίας της η Θεολογική Σχολή διοργάνωσε πολλά επιστημονικά θεολογικά συνέδρια, ενώ οι καθηγητές της ανέπτυξαν διάφορα θέματα σε αντίστοιχα συνέδρια του εξωτερικού. Επίσης, σημαντικός αριθμός Ελλήνων θεολόγων επέλεξαν τον «Τίμιο Σταυρό» για τις μεταπτυχιακές σπουδές εξειδίκευσής τους, συνδέοντας τη μητροπολιτική Ελλάδα με τη διασπορά των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου