Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Η χειροτονία γυναικών επισκόπων διχάζει την Αγγλικανική Εκκλησία


                Η Αγγλικανική Εκκλησία έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια στη χειροτονία γυναικών ιερέων. Η πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνόδου, δηλαδή του νομοθετικού σώματος της Αγγλικανικής Εκκλησίας να ψηφίσει κατά της χειροτονίας γυναικών επισκόπων λειτούργησε διασπαστικά και προκάλεσε ακόμα και πολιτικές παρεμβάσεις.
            Η επιθυμία του απερχόμενου πνευματικού ηγέτη των Αγγλικανών, Αρχιεπισκόπου του Καντέρμουρι Ρόουαν Ουίλιαμς, αλλά και του διαδόχου του, Επισκόπου Ντέραμ Τζάστιν Ουέλμπι ήταν να επιτραπεί στις γυναίκες ιερείς να καταλαμβάνουν και επισκοπικές έδρες. Παρόλα αυτά η εν λόγω πρόταση δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα δυο τρίτα της Γενικής Συνόδου. Το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να έχει πτοήσει τον Επίσκοπο Ουέλμπι, ο οποίος προσπαθεί να βρει τρόπο παράκαμψης της προαναφερόμενης απόφασης.
            Θέση στο ζήτημα που ανέκυψε πήρε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και ότι δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί θα πρέπει να περάσουν χρόνια για να αλλάξει αυτή η απόφαση. Προφανώς, ο συντηρητικός πολιτικός με μια πολιτική κίνηση προσπάθησε να προσεγγίσει τη φιλοπροτεσταντική πτέρυγα της Αγγλικανικής Εκκλησίας, της οποίας οι ψήφοι θα μπορούσαν να μετρήσουν ιδιαίτερα στις προσεχείς εκλογές.
            Η Αγγλικανική Εκκλησία, σχεδόν από τη στιγμή της ίδρυσής της βρισκόταν θεολογικά μεταξύ Ρωμαιοκαθολικισμού και Προτεσταντισμού. Το γεγονός αυτό αντανακλά στην –πολλές φορές– αντιφατική θεολογική διδασκαλία των κληρικών της, δημιουργώντας στους πιστούς ένα κλίμα θεολογικής ασάφειας και διχασμού. Η χειροτονία γυναικών αποτέλεσε ένα ακόμα βήμα των Αγγλικανών προς τον Προτεσταντισμό, το οποίο με δυσκολία αποδέχθηκε η παραδοσιακή φιλορωμαιοκαθολική συνιστώσα. Έτσι, αν και τελικά αποφεύχθηκε το σχίσμα στους κόλπους των Αγγλικανών, η παραδοσιακή αγγλικανική συνιστώσα απέτρεψε τη χειροτονία γυναικών επισκόπων, προκαλώντας την μήνιν των φιλελευθέρων.
            Τα επόμενα χρόνια θα δείξουν αν τελικά η Αγγλικανική Εκκλησία θα βρεθεί εγγύτερα στις Μεταρρυθμισμένες Χριστιανικές Ομολογίες ή αν συνεχίζει να πορεύεται ακολουθώντας τη μέση οδό. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις ο κίνδυνος ενός σχίσματος γίνεται ολοένα και πιο απειλητικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου