Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Η Συρία θρηνεί τον Πατριάρχη της


                  Το Πατριαρχείο της Αντιόχειας, το οποίο έχει την έδρα του στη Δαμασκό θρηνεί το θάνατο του εκατοστού εβδομηκοστού Πατριάρχη του. Ο Πατριάρχης Χαζίμ (Ιγνάτιος) Δ΄ κοιμήθηκε την περασμένη Τετάρτη σε ηλικία 98 ετών, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη την προηγούμενη ημέρα νοσηλευόμενος σε νοσοκομείο στη Βηρυτό.
            Ο Άραβας Πατριάρχης Ιγνάτιος Δ΄ γεννήθηκε το 1920 στο Mhardey της Συρίας. Χειροτονήθηκε διάκονος ενώ σπούδαζε φιλολογία στη Βηρυτό και το 1945 πήγε στο Παρίσι, όπου σπούδασε θεολογία στο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου. Επιστρέφοντας στη Συρία, ίδρυσε την Μπελεμέντιο Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Λιβάνου. Το 1961 χειροτονήθηκε Επίσκοπος και το 1970 εξελέγη Μητροπολίτης Λαοδικείας. Στις 2 Ιουλίου 1979 εξελέγη Πατριάρχης Αντιοχείας. Θεωρούνταν υποστηρικτής των θέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας και είχε καλές σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ. Μάλιστα, άνθρωπος του Πατριάρχη ήταν αυτός που έγραφε ή επιμελούνταν τους περισσότερους λόγους του εκλιπόντος Προέδρου Χαφέζ αλ Άσαντ.
Ο θάνατος του Πατριάρχη Ιγνάτιου έλαβε χώρα στη διάρκεια της δυσκολότερης περιόδου της ιστορίας της Συρίας. Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο, καθώς είχε το κύρος και τη δύναμη να προστατέψει τους Χριστιανούς της Συρίας από τα προβλήματα που βιώνουν εξαιτίας του εμφυλίου, αλλά και τις διώξεις υφίστανται τελευταία από φανατικούς Μουσουλμάνους.
Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος  τέλεσε την εξόδιο ακολουθία του Πατριάρχη Αντιοχείας στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου στη Βηρυτό, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στη Συρία. Παρόλα αυτά η σωρός του Ιγνατίου μεταφέρθηκεί στη Δαμασκό για να ταφεί τη Δευτέρα στον προαύλιο χώρο του Πατριαρχείου, όπως αρμόζει σε θανόντα Πατριάρχη.
         Μετά τον ορισμό Τοποτηρητή του Θρόνου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διαδοχή με σκοπό να καλυφθεί το κενό το συντομότερο δυνατό. Ο νέος Πατριάρχης θα πρέπει να είναι αποδεκτός από τους Χριστιανούς, τους Μουσουλμάνους, αλλά και όλες τις αντιμαχόμενες παρατάξεις, ώστε να καταφέρει να επιτελέσει με επιτυχία το ποιμαντικό έργο του. Οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, καθώς ο ολοένα και αυξανόμενος ριζοσπαστισμός των Μουσουλμάνων δημιουργεί ζήτημα επιβίωσης για τους Χριστιανούς της Συρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου