Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Νέος Πατριάρχης των Κοπτών


       Η Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου, η οποία αριθμεί πάνω από δέκα εκατομμύρια πιστούς αντιμετωπίζει το μέλλον έχοντας στο τιμόνι της πνευματικής ηγεσίας της νέο Πατριάρχη. Πρόκειται για τον Ταουάντρος, στα Ελληνικά Θεόδωρος, ο οποίος διαδέχθηκε τον αποθανόντα Σενούντα Γ', ο οποίος πέθανε τον περασμένο Μάρτιο.
            Η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη έγινε στις 18 Νοεμβρίου στον κοπτικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μάρκου στο Κάιρο, παρουσία του πρωθυπουργού Χισάμ Καντίλ. Παρόλα αυτά δεν παρέστη σ’ αυτήν ο ισλαμιστής νέος Πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι. Το γεγονός αυτό έχει εκληφθεί ως ενδεικτικό του μέλλοντος που επιφυλάσσουν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» στην χριστιανική μειοψηφία των Κοπτών της Αιγύπτου.
            Η συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην πλατεία Χαχρίρ κατά τις ημέρες της αιγυπτιακής αραβικής άνοιξης φαίνεται ότι έχουν ξεχαστεί. Πράγματι, από τότε οι επιθέσεις κατά των Χριστιανών της Αιγύπτου έχουν ενταθεί και το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν μπορεί να επιβιώσει χωρίς προβλήματα ο κοπτικός Χριστιανισμός στην Αίγυπτο. Στο ερώτημα αυτό καλείται να δώσει απάντηση ο νέος Κόπτης Πατριάρχης. Ο ίδιος θα πρέπει να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος και οι πιθανές απώλειες που θα φέρει μια πιθανή μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση του ισλαμικού στοιχείου της περιοχής.
            Το προηγούμενο καθεστώς της Αιγύπτου, όπως και αυτό της Συρίας, είχε εξασφαλίσει για τους Χριστιανούς ένα κλίμα ασφάλειας και θρησκευτικής ελευθερίας. Σήμερα οι συνθήκες αυτές φαίνεται ότι έχουν ανατραπεί και ότι δύσκολα θα επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση. Αν τα πράγματα αλλάξουν προς το χειρότερο για τους Χριστιανούς της περιοχής, τότε μεγάλο μέρος τους θα προσπαθήσει να βρει καταφύγιο σε χώρες της Δύσης. Για να μη συμβεί αυτό θα πρέπει οι χώρες της Δύσης να πιέσουν ουσιαστικά τον ισλαμιστή Πρόεδρο Μόρσι και να μην αρκεστούν σε ευχολόγια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου