Η προσωπικότητα του αγίου Γρηγορίου Παλαμά (1296-1359) και η σύνδεσή του με την πόλη της Θεσσαλονίκη, της οποίας διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος από το 1347, στάθηκε η αφορμή για τη διοργάνωση ενός πολυήμερου Διεθνούς Συνεδρίου, το οποίο διοργανώθηκε από την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με άλλους φορείς, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Μακεδονίας.
Οι εργασίες του Συνεδρίου διεξήχθησαν από τις 7 ως τις 15 Μαρτίου σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, η έναρξη του Συνεδρίου έγινε στο κεντρικό αμφιθέατρο της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης στην Πυλαία. Κατά την τελετή έναρξης αναγνώσθηκε μήνυμα της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι της Ι. Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ορθόδοξων Σπουδών στο Καίμπριτζ Καθηγ. David Frost, ο Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών Καθηγ. Γεώργιος Μαρτζέλος, ο -φιλοξενών το Συνέδριο- Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Καθηγ. Χριστόφορος Κοντάκης, εκπρόσωπος των Φίλων Αγίου Όρους Κάλλιστος Ware, κ.ά.
Τις δυο πρώτες ημέρες οι εργασίες έλαβαν χώρα στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Την τρίτη ημέρα οι εργασίες μεταφέρθηκαν στην Ι. Μητρόπολη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης, ενώ την τέταρτη ημέρα το Συνέδριο μεταφέρθηκε στην Ι. Μητρόπολη της Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας, όπου μετά την πρωινή συνεδρία οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το Βήμα του Αποστόλου Παύλου και τη Σκήτη του αγίου Γρηγορίου Παλαμά. Την Κυριακή οι σύνεδροι εκκλησιάσθηκαν και εόρτασαν την εορτή του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στον ομώνυμο ναό Μητροπολιτικό ναό της Θεσσαλονίκης, ενώ το απόγευμα έλαβε χώρα μια συνεδρία στον Εύοσμο, περιοχή ποιμαντικής ευθύνης της Ι. Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα στο Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών στις Βλατάδες Θεσσαλονίκης. Μετά το τέλος, του συνεδρίου διοργανώθηκε για τους συνέδρους προσκυνηματική εκδρομή στο Άγιο Όρος, η οποία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη.
Στο συνέδριο έλαβαν μέρος σημαντικές προσωπικότητες διεθνούς φήμης από το χώρο της Θεολογίας, από όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Μητροπολίτη Διοκλείας (της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας) Κάλλιστο Ware. Γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης για την πρωτοβουλία που ανέλαβε και έφερε σε πέρας με επιτυχία.
Η ορθόδοξη θεολογία φέρει τη σφραγίδα του Ησυχασμού και ειδικότερα του κύριου εκφραστή της εν λόγω θεολογίας, δηλαδή του αγίου Γρηγορίου Παλαμά. Το γεγονός αυτό όχι μόνο δικαιολογεί την διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου, αλλά επιβάλλει την κατ’ έτος διοργάνωσή του. Το ογκώδες συγγραφικό έργο του Παλαμά και η σημασία των ησυχαστικών ερίδων, αλλά και η εμπλοκή των αντικαντακουζηνικών Ζηλωτών της Θεσσαλονίκης του 14ου αιώνα αποτελούν ισχυρότατο επιχείρημα, αν όχι απόδειξη, της αναγκαιότητας της ανωτέρω πρότασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου