Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Εβδομάδα Ιερατικών κλίσεων (12-18 Μαρτίου)


        Το πρόβλημα της άνισης κατανομής προσωπικού, το οποίο ταλανίζει τη Δημόσια Διοίκηση και αποτελεί ένα από τα προβλήματα του Ελληνικού Κράτους, τελευταία προβληματίζει ιδιαίτερα και την Εκκλησία. Το στερεότυπο δίδυμο της ελληνικής επαρχίας των περασμένων δεκαετιών, δηλαδή του παπά και του δασκάλου, αποτελεί πλέον γλυκιά ανάμνηση για τα περισσότερα χωριά. Το θλιβερό αυτό πλαίσιο προμηνύει ένα ζοφερό μέλλον για τις ποιμαντικές ανάγκες της ελληνικής περιφέρειας. Στην προοπτική αυτή η «Εβδομάδα Ιερατικών κλίσεων (12-18 Μαρτίου)» αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία για την Εκκλησία της Ελλάδας.
            Με την ευκαιρία αυτή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος εκπροσωπώντας την Ιερά Σύνοδο  της Εκκλησίας της Ελλάδας έχει απευθύνει μήνυμα προς τους Ιεροσπουδαστές των Εκκλησιαστικών Γυμνασίων, Λυκείων, Σχολών Δεύτερης Ευκαιρίας, Εκκλησιαστικών ΙΕΚ, καθώς και προς τους φοιτητές των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.
            Στο εν λόγω μήνυμα ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει στους Ιεροσπουδαστές ότι «γνωρίζουμε ότι κι εσείς θα δειλιάζετε με την απόφασή σας να σπουδάσετε την Ιερά Επιστήμη με απώτερο σκοπό την Ιεροσύνη και οπωσδήποτε θα βλέπετε με αβεβαιότητα να ξεδιπλώνεται το μέλλον μπροστά σας». Στο σημείο αυτό ο Αρχιεπίσκοπος δείχνει ότι κατανοεί τις δυσκολίες που απορρέουν από τη διαμόρφωση των νέων εργασιακών δεδομένων που διαμορφώνονται στην Πατρίδα μας.
            Πράγματι, η μείωση του αριθμού των ιερέων τα επόμενα χρόνια θα είναι καταιγιστική, καθώς η αναλογία ένα προς δέκα θα ισχύσει, κατά πάσα περίπτωση, και στην Εκκλησία. Δηλαδή, για κάθε δέκα ιερείς που θα συνταξιοδοτούνται θα χειροτονείται ένας. Με τον τρόπο αυτό τα μεγάλα ποιμαντικά κενά της περιφέρειας θα γίνουν τεράστια, καθώς κατά μέσο όρο θα υπάρχει ένας ιερέας για δέκα χωριά.
            Θέλοντας να ενδυναμώσει τους Έλληνες ιεροσπουδαστές ο Αρχιεπίσκοπος λέγοντας «σας παρακαλούμε να συνεχίσετε με την ίδια θέληση τις σπουδές σας στα εκκλησιαστικά σχολεία». Ο ίδιος λίγο πριν τους τόνιζε «μην δειλιάζετε όμως. Μην απελπίζεσθε». Με αυτές τις δραματικές εκκλήσεις το φετινό μήνυμα προς τους ιεροσπουδαστές αποκτά μια δραματικότητα, η οποία βρίσκεται σε απόλυτη αναλογία με τα τεκταινόμενα στην ελληνική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου