Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Συνέδριο για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Νάπολη

             Συμπληρώνονται είκοσι έτη από την ημέρα της εκλογής και της ενθρόνισής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αφορμή για το Διεθνές Συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή της Αγίας Έδρας της Νοτίου Ιταλίας στη Νάπολη.
            Η επιτυχία του εν λόγω Συνεδρίου αποδεικνύεται από το πνευματικό μέγεθος των συμμετεχόντων ομιλητών, καθώς και από το πλήθος του κόσμου το οποίο παρακολούθησε τις εργασίες του στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της Νάπολη. Μεταξύ αυτών από την πλευρά των Ρωμαιοκαθολικών παρόντες ήταν: ο Επίσκοπος Καζέρτα Pierto Farina, ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Gaetano Castello, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Gaetano Di Palma, όλο το σώμα των Καθηγητών της Σχολής, ο Γραμματέας της Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Συμβουλίου του Βατικανού Don Andrea Palmieri, ο Δομινικανός Καθηγητής Edoardo Scognamiglio ο Καθηγητής Giuseppe Falanga, κ.ά.
            Από την πλευρά της Ορθόδοξης Εκκλησίας παρών ήταν ο Διδάκτωρ Ιατρικής, καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμανδρίτης Μακάριος Γρινιεζάκης, ο οποίος ανέγνωσε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου προς το Συνέδριο.
Παρών ήταν και ο Επικ. Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού στη Θεσσαλονίκη Γρηγόριος Λιάντας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Από το Διάλογο της Αγάπης στο Διάλογο της Αλήθειας. Η θεολογική πορεία μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας από το 1980 έως σήμερα». Ο κ. Λιάντας, άριστος γνώστης της εκκλησιαστικής ιστορίας και ειδικός σε θέματα διαλόγου και διορθοδόξων σχέσεων, παρουσίασε τις σημαντικότερες πτυχές του διαλόγου από τα χρόνια του Πατριάρχου Αθηναγόρα και των Παπών Παύλου Στ΄ και Ιωάννη Παύλου Β΄ ως σήμερα. Ο ίδιος γνωρίζοντας από κοντά την πορεία του διαλόγου της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τους Ρωμαιοκαθολικούς αναφέρθηκε στις κατά καιρούς παρουσιαζόμενες δυσκολίες. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο το θεολογικό διάλογο μεταξύ των δύο Εκκλησιών, καθώς και τη συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου στην προαγωγή του έργου του διαλόγου.
Εξίσου σημαντική ήταν η ομιλία του Αν. Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλειου Κουκουσά, με θέμα: «Τα προβλήματα του διαλόγου από την πλευρά της Ορθόδοξης Εκκλησίας». Μάλιστα, ο ίδιος δε δίστασε να θίξει ουσιαστικά προβλήματα του διαλόγου, όπως είναι το ζήτημα της Ουνίας και του πρωτείου του επισκόπου της Ρώμης.
            Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν εκπρόσωποι των Πρεσβειών της Ελλάδος, της Κύπρου, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Τουρκίας στην Αγία Έδρα, του Προξενείου των Η.Π.Α. στην Νάπολη, περί τους 350 φοιτητές και πολλοί άλλοι. Το Συνέδριο προβλήθηκε από τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα γενικής ενημέρωσης, ενώ σε άρθρο της η εφημερίδα της Αγίας Έδρας Osservatore Romano τόνιζε μεταξύ άλλων τη θεσμοθετημένη από το Ρωμαϊκό Κανονικό Δίκαιο (Codex Iuris Canonici, καν. 383, παρ 3) αναγκαιότητα του Διαλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου