Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Η πατερική Θεολογία στο σύγχρονο κόσμο


Διαχρονικά η Εκκλησία αντιμετώπισε κάθε τοπικό πολιτισμό μέσα από τη δυνατότητα που αυτός της έδινε να απελευθερώνει τον άνθρωπο από το θάνατο και να τον οδηγεί στη θέωση. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε η σχέση Χριστιανισμού και Ελληνικού πολιτισμού, η οποία πέρασε ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα μέχρι να φτάσει στην οριστική μορφή της τον 4ο αιώνα μ.Χ. Ήδη στα κείμενα της χριστιανικής γραμματείας του 3ου αιώνα είχε επικρατήσει η τάση προσέγγισης με τον Ελληνικό πολιτισμό, στον οποίο ο Χριστιανισμός έδωσε μια νέα δυναμική.


Στην προοπτική αυτή η συνάντηση της Εκκλησίας με τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό του 1ου αιώνα μ.Χ. οδήγησε στην εξέλιξή του, η οποία συνεχίζεται δυναμικά ως σήμερα. Έτσι, το σχίσμα του 1054 δεν ήταν μόνο θεολογικό αλλά και πολιτισμικό. Με βάση τα παραπάνω θα μπορούσαμε να εκφράσουμε την άποψη ότι ανεξάρτητα από τις όποιες διαιρέσεις του ο Χριστιανισμός δημιούργησε ένα πολιτισμό με δυο κλάδους, τον Ορθόδοξο και τον Δυτικό, οι οποίοι βασίστηκαν κατά ένα μεγάλο μέρος στην πατερική Θεολογία. Πράγματι, η άμεση ή έμμεση επίδραση του Χριστιανισμού στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου βασίστηκε πρώτιστα στην κοινά αποδεκτή Αγία Γραφή. Όμως εκτός από τη Βίβλο θεμέλιο για την Ορθοδοξία, τον Ρωμαιοκαθολικισμό και ορισμένες χριστιανικές Ομολογίες αποτέλεσε και η πατερική θεολογία. Αλλά και στις λοιπές χριστιανικές Ομολογίες θα μπορούσαμε να διακρίνουμε έμμεσες επιδράσεις και γνώση της πατερικής θεολογίας, ακόμα και στην περίπτωση που αυτή επιδιώκονταν για την ανατροπή του πατερικού λόγου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουμε τη στενή σχέση της πατερικής Θεολογίας με το χριστιανικό πολιτισμό.

Στη σημερινή πολυπολιτισμική κοινωνία η πατερική Θεολογία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα γόνιμο διάλογο της νεότερης Ορθόδοξης Θεολογίας με τη θύραθεν διανόηση. Στο πλαίσιο αυτό η θεολογική σκέψη των Απολογητών μπορεί να βοηθήσει τη σύγχρονη Θεολογία στο διάλογό της με τη Φιλοσοφία και ιδιαίτερα με σχολές, στις οποίες κυριαρχεί ο αγνωστικισμός ή η αθεΐα. Στο ίδιο πλαίσιο οι θεολογικές απόψεις του Ιωάννη του Δαμασκηνού μπορούν να αποτελέσουν βάση διαλόγου του Χριστιανισμού με το Ισλάμ. Αυτή η διαχρονικότητα και η φρεσκάδα των πατερικών απόψεων έχει κάνει την πατερική Θεολογία ιδιαίτερα δημοφιλή στις μέρες μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου