Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Γενική Συνέλευση της Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ. Μακεδονίας Θράκης

     Η Γενική Συνέλευση της Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ. Μακεδονίας Θράκης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 και ώρα 11 το πρωί στην αίθουσα του «Σωματείου Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας», η οποία βρίσκεται στην οδό Ολυμπίου Γεωργάκη 4 (Βαρδάρης). Από το πρωί η παρουσία μεγάλου μέρους των συναδέλφων δημοσιογράφων γέμισε την αίθουσα και ήταν από τα χαρακτηριστικά αυτής της Γενικής Συνέλευσης. Πριν από την επίσημη έναρξη τα μέλη της Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ. φρόντισαν να τακτοποιηθούν ταμειακά και να παραλάβουν τις νέες ταυτότητες, οι οποίες προκάλεσαν θετικά σχόλια.
   Με την έναρξη των εργασιών της Συνέλευσης το Διοικητικό Συμβούλιο καλωσόρισε τους παρόντες, ιδιαίτερα όμως τα νέα μέλη, καθώς και όσους κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους προς εγγραφήν. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ., Θεοφάνης Παπαδόπουλος, ο οποίος έκανε έναν απολογισμό των πεπραγμένων του ΔΣ κατά το 2016. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση των δεδομένων των μελών, καθώς και στη διαγραφή όσων μελών δεν έδειξαν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους να παραμείνουν μέλη της Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ. Ακολούθως, αναφέρθηκε στις νέες ταυτότητες οι οποίες καθιστούν άκυρες όλες τις προηγούμενες. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην προσπάθεια αναθεώρησης του καταστατικού της Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ, ζητώντας από τα μέλη να υποβάλλουν τις σχετικές προτάσεις τους, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην πορεία των επαφών της της Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ. με το Υπουργείο, ώστε να περιληφθεί η Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ στη σχετική λίστα του Υπουργείου. Ο απολογισμός έκλεισε με αναφορές στην υπό οργάνωση Ημερίδα στα Λουτρά Πόζαρ, καθώς και στην ανάγκη δραστηριοποίησης της Ένωσης σε επίπεδο Νομού, υπό τη μορφή Τοπικών Επιτροπών.
     Μετά από τον Πρόεδρο τον λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος της Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ., Αναστάσιος Μαράς, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη σύσφιξης των μελών της Ένωσης, καθώς στα πρακτικά ζητήματα επικοινωνίας μεταξύ των μελών. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην επικαιροποίηση των Μητρώου Μελών και την προϊστορία του εγχειρήματος.
    Το Μέλος του ΔΣ της Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ. Έφη Καραγιάννη, έκανε μια συνοπτική ενημέρωση των παρισταμένων για το νέο νομικό πλαίσιο και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από αυτό για τον Ηλεκτρονικό Τύπο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις εγγραφής στη σχετική λίστα του Υπουργείου, καθώς και στη δυνατότητα προσέλκυσης της κρατικής διαφήμισης.

Μετά το τέλος των ομιλιών των μελών του ΔΣ της Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ. το λόγο πήραν τα παριστάμενα μέλη και ακολούθησε ένας γύρος τοποθετήσεων και προτάσεων επί των οποίων έγινε συζήτηση. Η όλη εκδήλωση έγινε μέσα σε ένα κλίμα εγκαρδιότητας και ενότητας, γεγονός που προκάλεσε την συμμετοχή του συνόλου των παρισταμένων.

Αναδεικνύεται το μνημείο της Αμφίπολης

Ο τύμβος στον λόφο Καστά της Αμφίπολης αποτέλεσε και αποτελεί αιτία διατύπωσης εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεων μεταξύ αρχαιολόγων και άλλων επιστημόνων. Ταυτόχρονα, έγινε αφορμή έντονης επιθυμίας για τον επισκεφθεί το ευρύ κοινό που ήθελε να δει από κοντά τα όσα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Όμως, το εν λόγω μνημείο δεν είναι ακόμη επισκέψιμο, καθώς εκκρεμεί η ολοκλήρωση των ανασκαφικών, σωστικών και λοιπών απαραίτητων ενεργειών.
Τα καλά νέα είναι ότι η πρόταση για χρηματοδότηση η οποία είχε κατατεθεί έχει πάρει την τελική έγκριση, γεγονός που σημαίνει ότι γρήγορα θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Πρόκειται για την πρόταση χρηματοδότησης για την τουριστική αξιοποίηση του Μνημείου της Αμφίπολης (λόφος Καστά), στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020».
Εξαιτίας αυτού του χαρμόσυνου γεγονότος η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι: «Κερδίσαμε το Στοίχημα για την ανάδειξη της Αμφίπολης. Πετύχαμε την τελική έγκριση του προγράμματος για την τουριστική αξιοποίηση του μνημείου της Αμφίπολης, το οποίο κατέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού. Εξασφαλίσαμε έτσι ενάμιση εκατομμύριο ευρώ για την εκτέλεση των απαραίτητων έργων. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη γιατί τώρα φαίνεται η σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας που είχα πάρει ώστε να τεθεί το Υπουργείο Πολιτισμού επικεφαλής της προσπάθειας και να ξεπεραστούν τα προβλήματα συνεννόησης που υπήρχαν. Αυτή η πρόταση, έλυσε το πρόβλημα».

Στην πρόταση και στην υλοποίηση του προγράμματος «Ολοκλήρωση των ιστορικών και αρχαιολογικών πόρων διασυνοριακής σπουδαιότητας Βουλγαρίας-Ελλάδας σε έναν βιώσιμο θεματικό τουριστικό προορισμό» συμμετέχουν: Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού / Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ως Επικεφαλής Εταίρος. Οι λοιποί Εταίροι του προγράμματος είναι: το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Αμφίπολης, ο Δήμος Blagoevgrad, το Πανεπιστήμιο Blagoevgrad και το ΚΕΚ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

12η Γιορτή Ποίησης - Γιορτή των Ποιητών
Τρίτη 21 Μαρτίου

     Θεσμός για τη Θεσσαλονίκη πλέον έγινε από το 2006 να γιορτάζεται η Ποίηση από τον ΣΕΚΒΕ. Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017 και ώρα 19.00 στο χώρο της Διεύθυνσης Πολιτισμού, Κέντρο Μουσικής, Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης στην οδό Κουντουριώτου 17 (απέναντι από το Λιμάνι).

     Η 12η Γιορτή Ποίησης– η Γιορτή των Ποιητών είναι αφιερωμένη στο «Έτος Καζαντζάκη, 60 χρόνια από το θάνατό του» και πραγματοποιείται για να τιμήσουμε τον Παγκόσμιο Εορτασμό που καθιέρωσε η UNESCO για την ημέρα αυτή. Κάθε χρόνο συμμετέχουν λογοτέχνες –ποιητές από την Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, από τον Σύλλογο Αποφοίτων Φιλοσοφικής Α.Π.Θ. «Ο ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ» και από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με την παρουσία των ηθοποιών του δίνει δυναμικό παρών στην εκδήλωση. Παράλληλα συμμετέχουν και μαθητές γυμνασίων και λυκείων που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης που διοργανώνει ο ΣΕΚΒΕ κάθε χρόνο με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.


     Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει:
-αναφορά για το «Έτος Καζαντζάκη, 60 χρόνια από το θάνατο του», Φίλιππος Γράψας ποιητής-στιχουργός, δημιουργός μεγάλων επιτυχιών 
-απαγγελίες ποιημάτων από λογοτέχνες-μαθητές και το κοινό που επιθυμεί να διαβάσει ένα δικό του ποίημα η αγαπημένου του ποιητή
- απαγγελίες από ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος: Αλέξη Κατερίνα,Βλάχου Μομώ, Ευαγόρου Γιώργος, Παπαδόπουλος Χάρης
Μουσικές παρεμβάσεις:
-μεικτή χορωδία «Πυθαγόρειος Αρμονία» του Συλλόγου Σαμίων Θεσσαλονίκης «Πυθαγόρας»
Διευθύνει ο Γιάννης Κούκας
-Ντίνα Παπαϊωάννου, καταξιωμένη ερμηνεύτρια – ποιήτρια θα αποδώσει κομμάτια των:
Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι, Γ. Σπανό, Σ. Ξαρχάκο, Μ.Τόκα κ.ά, στο πιάνο συνοδεύει ο Κώστας Παπαδόπουλος 
-Κατερίνα Μακρή, σοπράνο, θα ερμηνεύσει κομμάτια των : Μ.Θεοδωράκη, Μ.Χατζιδάκι και 
Ε. Ρεμπούτσικα , στο πιάνο συνοδεύει η Αλεξάνδρα Δοσοπούλου.