Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Το τέλος του χαρτιού ή η άφιξη του ηλεκτρονικού μέλλοντος;

           Η ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση του διαδικτύου στην καθημερινότητά μας, σε συνδυασμό με το κόστος εκτύπωσης και την οικονομική κρίση δημιουργούν νέες συνθήκες στον χώρο των εκδόσεων. Συγκεκριμένα, η παράλληλη κυκλοφορία βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών αποτελεί μια πραγματικότητα εδώ και καιρό. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που –στο εξωτερικό- μεγάλες εφημερίδες σταμάτησαν την έντυπη κυκλοφορία τους για να συνεχίσουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο.
            Το κόστος αγοράς ενός εντύπου, σε συνδυασμό με την ελεύθερη πρόσβαση σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, έντυπα και βιβλία αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην μεταστροφή του κοινού και την απώλεια αναγνωστών. Επιμέρους παράγοντες για το φαινόμενο της μετάβασης από την έντυπη στην ηλεκτρονική μορφή αποτελεί η –από το 1993– διαρκώς μειούμενη διαφημιστική δαπάνη στα έντυπα της χώρας. Σε κάθε περίπτωση όμως το διαχρονικό προφίλ του Έλληνα αναγνώστη αποτελεί τη βασική αιτία των όποιων αλλαγών στον εν λόγω χώρο.
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι, σήμερα, ο μέσος Έλληνας δεν διαβάζει. Ίσως ποτέ δεν διάβαζε, καθώς και παλαιότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα υπήρχε πάντα ένα μικρό αναγνωστικό κοινό. Σήμερα αυτό το μικρό αναγνωστικό κοινό γίνεται ακόμα μικρότερο, καθώς αυξάνεται ο αριθμός όσων θεωρούν ότι οι ανάγκες τους για ψυχαγωγία και ενημέρωση καλύπτονται από την τηλεόραση και το διαδίκτυο.
Βρισκόμαστε μπροστά στο τέλος της έντυπης τυπογραφίας και την έλευση ενός ηλεκτρονικού μέλλοντος; Σε κάθε περίπτωση οι χρήσεις των εντύπων είναι τόσες και τέτοιες που δύσκολα θα μπορούσαν να εξαλείψουν την χρηστική παρουσία τους. Η ευέλικτη χρηστική αξία των εντύπων και η εμπλοκή της αφής στη διαδικασία της ανάγνωσης κάνουν τα έντυπα να υπερτερούν έναντι των ηλεκτρονικών μέσων. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ο Τύπος δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει μόνο σε ηλεκτρονική μορφή, καθώς ο σκληρός πυρήνας των αναγνωστών είναι συναισθηματικός δεμένος με τα έντυπα, γεγονός που εξαλείφει τα όποια οικονομικά οφέλη ενός ηλεκτρονικού μέσου.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

3η ΟΣΣ ΟΡΘ50 ΘΕΣ1 του ΕΑΠ

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη η 3η ΟΣΣ της ΟΡΘ50 ΘΕΣ1 του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, στις 11 π.μ. στην αίθουσα Β1 του ΚΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ (Κωλέττη 24).