Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Καλό Καλοκαίρι

Ι. Μονή Παναγίας Μυρτιδιώτισσας (Κύθηρα)

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ανησυχητική για τους Χριστιανούς η κατάσταση στην Αίγυπτο

           Η περίφημη «αραβική άνοιξη» τείνει να εξελιχθεί σε βαρυχειμωνιά για τις αραβικές χώρες, καθώς η ποθούμενη από τους λαούς Δημοκρατία δεν ήρθε ποτέ. Αντίθετα, σε ολοένα και περισσότερες αραβικές χώρες η τρομοκρατία και οι εμφυλιοπολεμικές συνθήκες διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό και δημιουργούν ανεπούλωτα τραύματα στην αραβική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό οι μειοψηφίες των Χριστιανών υφίστανται μια ολοένα και μεγαλύτερη πίεση από ακραίες φονταμενταλιστικές ομάδες Μουσουλμάνων, η οποία σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε βίαια αιματηρά επεισόδια.
            Πράγματι, ο εμφύλιος της Λιβύης μπορεί να τελείωσε αλλά έχει δημιουργήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας κατά των Χριστιανών. Η πρόσφατη σύλληψη 55 Αιγυπτίων Κοπτών στη Λιβύη με την κατηγορία ου προσηλυτισμού και τα επεισόδια που ακολούθησαν αποτελεί κλασικό παράδειγμα του τρόπου αντιμετώπισης των Χριστιανών από το νέο καθεστώς. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι απειλές κατά του Ορθόδοξου Μητροπολίτη Τριπόλεως Θεοφύλακτου. Συγκεκριμένα φανατικοί Μουσουλμάνοι απειλούν να αποκεφαλίσουν τον Μητροπολίτη Θεοφύλακτο, ενώ πρόσφατα φανατικοί είχαν εισβάλει στον Ι. Ναό Αγ. Γεωργίου Τριπόλεως τρομοκρατώντας τους πιστούς.
            Χειρότερη είναι η κατάσταση στη Συρία, στην οποία Ορθόδοξοι, Συροϊακωβίτες και άλλοι Χριστιανοί υφίστανται διώξεις, ιερείς δολοφονούνται, ναοί καταστρέφονται, κλπ. Το πλέον γνωστό επεισόδιο αποτελεί η πολύμηνη απαγωγή του Ορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου και του Συροϊακωβίτη επισκόπου της πόλης. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες για τον αποκεφαλισμό του ενός εκ των δυο Μητροπολιτών.
            Στο πλαίσιο αυτό τα τελευταία επεισόδια στην Αίγυπτο προκαλούν φόβο στους Χριστιανούς της χώρας, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 1/5 του πληθυσμού της Αιγύπτου. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ, ο οποίος δήλωσε: «Μακάρι να διαψευσθώ πλήρως. Δυστυχώς με την όλη στάση της Διεθνούς Κοινότητας να προστατευθεί η Δημοκρατία στην Αίγυπτο, υπάρχει άμεσα ο ορατός κίνδυνος να ξεκινήσει  μια νέα περίοδος ανεξέλεγκτης τρομοκρατίας που θα την αισθανθούμε έντονα όλοι μας». Βέβαια, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ήταν καθησυχαστικός δηλώνοντας ότι: «οι Αιγύπτιοι σέβονται την ελληνική παρουσία και όλοι οι ομογενείς μας στην Αίγυπτο είναι καλά». Ο ίδιος τόνισε ότι: «Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, από την αρχέγονη ιστορική του κοιτίδα, διέρχεται για μια ακόμη φορά τις μυλόπετρες του χρόνου με συνείδηση της ιστορίας του και της ευθύνης του. Με χαλύβδινη θέληση στεκόμαστε φρυκτωροί της φλόγας της Ορθοδοξίας στη θεοβάδιστη χώρα του Νείλου, παρά το κρίσιμο και το έκτακτο των καιρών. Η διά της προσευχής νοερή παρουσία όλων στο πλευρό μας στερεώνει το φρόνημά μας».
            Η γενικότερη κατάσταση των Χριστιανών στις αραβικές χώρες της Μεσογείου προκαλεί την ανησυχία κάθε πιστού. Σε εκκλησιαστικούς κύκλους υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι μέσα από τα επεισόδια επιχειρείται η πλήρης εξαφάνιση των χριστιανικών μειονοτήτων στις αραβικές χώρες. Δυστυχώς η διεθνής κοινότητα δεν φαίνεται να ανησυχεί. Στο ίδιο πλαίσιο τα διεθνή φόρα και άλλες οργανώσεις, οι οποίες συνήθως ασκούν δριμεία κριτική για την –κατ’ αυτούς– καταπίεση των Μουσουλμάνων στην Ευρώπη, σιωπούν για το διωγμό των Χριστιανών στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική. Παρόλα αυτά όσοι Έλληνες πολίτες πιστεύουν στη θρησκευτική ελευθερία περιμένουν από τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου την ανάληψη μιας πρωτοβουλίας, η οποία προστατέψει τους Έλληνες, αλλά και Άραβες Χριστιανούς από τις θρησκευτικές διώξεις που υφίστανται.