Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Χριστιανική Γραμματεία ΙΙ / ΑΕΑΘ

Κείμενο για τις εξετάσεις στο μάθημα Χριστιανική Γραμματεία ΙΙ, του Β΄ Εξαμήνου του Προγράμματος Ιερατικών Σπουδών της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης 

https://dl.dropboxusercontent.com/u/65718241/Maras%2C%20EAP%20Article%202010.pdf

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Το δράμα των απαχθέντων Ιεραρχών στη Συρία συνεχίζεται


       Η απαγωγή του Ορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου και Αλεξανδρέττας Παύλου και του Συροιακωβίτη Μητροπολίτη Χαλεπίου Γιοχάνα (Ιωάννη), καθώς και η εν ψυχρώ δολοφονία του διακόνου οδηγού τους ξάφνιασε άπαντες. Η αρχική εντύπωση ότι η ομηρία των δυο Μητροπολιτών θα τελείωνε γρήγορα, δυστυχώς, δεν επαληθεύτηκε. Το λυπηρό αυτό γεγονός αποτελεί μια ανησυχητική εξέλιξη στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, ο οποίος αρχίζει να προσλαμβάνει και θρησκευτική διάσταση.
             Η προαναφερόμενη ομηρία προκάλεσε αντιδράσεις και κινητοποίηση σε όλο τον κόσμο. Στις διεθνείς αντιδράσεις περιλαμβάνεται αυτή του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού, ο οποίος χαρακτήρισε την απαγωγή «παραλογισμό» και πως είναι «ότι πιο άνανδρο θα μπορούσαν να κάνουν δήθεν αγωνιστές». Νωρίτερα, με δήλωσή του, ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Μπομπ Καρ είχε καταδικάσει με τον πλέον έντονο τρόπο την απαγωγή των δύο Μητροπολιτών.
            Στην Αθήνα το Υπουργείο Εξωτερικών συγκαλεί συσκέψεις και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με ξένα Υπουργεία Εξωτερικών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά και των χωρών της περιοχής. Ο κ. Αβραμόπουλος έχει τακτικές επαφές με τον Πατριάρχη Αντιοχείας, με τον ηγέτη της Συριακής Αντιπολίτευσης George Sabra και με παράγοντες της περιοχής. Παράλληλα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας είχε μεταβεί στη Βυρηττό για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών.
            Στη Συρία ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης Ι΄ σε ποιμαντορική εγκύκλιό του για τη Μ. Εβδομάδα αναφέρθηκε στο γεγονός. Πιο συγκεκριμένα ο Πατριάρχης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το να μας δολοφονούν ή να μας απαγάγουν ή να καταστρέψουν τα ιδρύματά μας, αυτό καθόλου δεν μειώνει  την απόφασή μας να είμαστε προσκολλημένοι στον πατριωτισμό μας,  στην κοινή συμβίωσή μας, στην παραμονή μας στα εδάφη μας και στην αναζήτηση της αλήθειας και του δικαίου στην πατρίδα μας».
Την Τρίτη οι Ορθόδοξοι και οι Συροϊακωβίτες του Χαλεπίου συγκεντρώθηκαν στη χριστιανική συνοικία της παλιάς πόλης και προσευχήθηκαν για την επιστροφή των δυο Μητροπολιτών. Προσευχές για το αίσιο τέλος της ομηρίας των δυο Ιεραρχών διοργανώθηκαν το τελευταίο διάστημα σε πολλά μέρη του κόσμου. Στη Θεσσαλονίκη είχαν προσευχηθεί οι φοιτητές της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας.
Η κατάσταση δείχνει να περιπλέκεται καθώς σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα συριακής εφημερίδας, η ηγεσία της κουρδικής πολιτοφυλακής έχει στείλει μήνυμα προς τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό της αντιπολίτευσης, καλώντας τους ηγέτες του να απελευθερώσουν τους Μητροπολίτες. Σε αντίθετη περίπτωση απειλούν οι θα επέμβουν. Οι Κούρδοι φαίνεται να χρησιμοποιούν το θέμα για δικούς τους επικοινωνιακούς λόγους, καθώς στο Χαλέπι (Aleppo) των περίπου 2.135.000 κατοίκων, ζουν περί το ένα εκατομμύριο Κούρδοι και άλλοι τόσοι Χριστιανοί. Αυτό σημαίνει ότι σε μια ενδεχόμενη συμμαχία Κούρδων και Χριστιανών ο Βορράς θα μπορούσε να γίνει μια νέα ημιανεξάρτητη κουρδική περιοχή.
Φαίνεται ότι η λεγόμενη «αραβική άνοιξη» κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν παράλληλο «χριστιανικό χειμώνα». Πράγματι, οι αναφορές σε δολοφονίες Χριστιανών και καταστροφές ναών διαρκώς πολλαπλασιάζονται. Η απαγωγή των δυο Μητροπολιτών αποτελεί την πλέον ακραία, αλλά ενδεικτική της δύσκολης κατάστασης των Χριστιανών της Συρίας. Παρόλα αυτά η εμπλοκή των Χριστιανών στον πόλεμο ή στις εθνικές διεκδικήσεις των Κούρδων θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και ίσως αποτελέσει την αρχή του τέλους της χριστιανικής παρουσίας στη χώρα. Μια παρουσία την οποία είχε σεβαστεί ακόμα και ο Χαλίφης Ομάρ Ίμπν αλ Χατάμπ όταν κατέλαβε τη Συρία το 636.

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Αλλαγή αίθουσας για την 5η ΟΣΣ

Η 5η ΟΣΣ του Τμήματος ΘΕΣ 1, της Θεματικής Ενότητας ΟΡΘ-50 του Μεταπτυχιακού Προγράμματος "Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία" του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, θα λάβει χώρα το ερχόμενο Σάββατο 11 Μαΐου 2013, στις 11 π.μ., στην αιθ. 102A, στο Νέο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.