Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012


Καλωσορίζω τους νέους φοιτητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) στο τμήμα ΘΕΣ-1 της Θεματικής ενότητας (ΘΕ) ΟΡΘ 50: «Η Ορθοδοξία ως κληρονομιά», ευχόμενος μια δημιουργική ακαδημαϊκή χρονιά 2012-2013.

Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να σας συγχαρώ τόσο για την απόφασή σας να εγγραφείτε στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, όσο και για την επιλογή σας ανάμεσα σε μεγάλο αριθμό αιτούντων. Είμαι σίγουρος ότι έχετε ήδη αρκετά προσόντα και πολλές υποχρεώσεις. Συνεπώς, η απόφασή σας να παρακολουθήσετε στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης τις Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία δηλώνει άνθρωπους με κουράγιο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μάθηση. Εκτιμώντας την προσπάθειά σας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα αγωνιστώ με κάθε τρόπο για τη δημιουργία ενός γόνιμου κλίματος για την επίτευξη των στόχων σας.

Η δυνατότητα μιας πληρέστερης παρουσίασής του Προγράμματος της ΟΡΘ-50 θα δοθεί στην Α’ Ομαδική Συμβουλευτική Συνάντηση (ΟΣΣ). Η συνάντηση αυτή θα λάβει χώρα τ0 Σάββατο 13-10-2012, κατά τις ώρες 11.00 - 15.00 στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (αμφ. ΝΟΠΕ Β΄).

Στόχος της Α’ ΟΣΣ θα είναι η αλληλογνωριμία μας, η έκφραση των προσδοκιών σας και θέματα που σχετίζονται με τον προγραμματισμό, την οργάνωση και την λειτουργία των σπουδών σας στο πλαίσιο της ΘΕ (εξοικείωση με τα συστήματα του ΕΑΠ, χρονοδιάγραμμα σπουδών, εργασίες κλπ.). Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με την συνδρομή όλων μας μέσα από τη διατύπωση προτάσεων και αποριών.

Κλείνοντας πρέπει να ομολογήσω ότι ανυπομονώ να σας συναντήσω, για να ξεκινήσουμε την συναρπαστική διαδρομή μας προς την ανίχνευση των μυστικών της ορθόδοξης Θεολογίας. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά, ότι στη διαδρομή αυτή θα βρίσκομαι συνεχώς στο πλευρό σας.

Αναστάσιος Γ. Μαράς
ΣΕΠ/ΟΡΘ-50

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα καταδίκη για τους σχισματικούς καταληψίες της Μονής Εσφιγμένου


          Το χρονίζον ζήτημα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους έρχεται συχνά στο προσκήνιο εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης των σχισματικών καταληψιών των κτηρίων της Μονής με την Κανονική Αδελφότητα της εν λόγω μονής. Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε μια σημαντική εξέλιξη στο ζήτημα της επίμαχης μονής.
            Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012, το Γ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε επτά από τούς σχισματικούς καταληψίες των κτηρίων της Μονής σε φυλάκιση έξι μηνών για την κατάληψη του Αντιπροσωπείου της στις Καρυές. Η καταδίκη αυτή είναι η τρίτη στη σειρά και έρχεται μετά από μία αντίστοιχη τελεσίδικη απόφαση για το Αντιπροσωπείο, καθώς και μία άλλη για το μοναστηριακό συγκρότημα, η οποία είναι και αυτή τελεσίδικη.
            Με την ευκαιρία της νέας απόφασης η Κανονική Αδελφότητα της Ι. Μονής Εφιγμένου εξέδωσε ανακοινωθέν, στο οποίο «η Μονή θέτει στην κρίση κάθε νοήμονος και σκεπτομένου ανθρώπου το ερώτημα, γιατί η Πολιτεία εξακολουθεί και ανέχεται την κατάληψη και τους καταδικασμένους καταληψίες, αντίθετα προς τις ρητές και δικαστικά επικυρωμένες αποφάσεις και προτροπές της Ιεράς Κοινότητος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και τις αρχικές πράξεις αυτής της ίδιας της Πολιτικής Διοίκησης του Αγίου Όρους».
            Από το ανακοινωθέν γίνεται σαφής η πρόθεση της κανονικής αδελφότητας να κλιμακώσει τον αγώνα της. Στην προοπτική αυτή επιχειρείται η εμπλοκή της Πολιτείας, η οποία αργά ή γρήγορα θα κληθεί να πάρει θέση και να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά και τη βούληση της Κανονικής Αδελφότητας και της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους, ώστε να λυθεί ένα χρονίζον ζήτημα που ταλαιπωρεί την Αθωνική Πολιτεία.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν τελικά η Ελληνική Δημοκρατία θα πράξει τα δέοντα ή αν θα επικαλεστεί νομικούς ή άλλους λόγους για να μην προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό ότι σε μια τέτοια περίπτωση το ζήτημα θα πάρει και πολιτικές διαστάσεις. Ήδη κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο οι σχισματικοί μοναχοί είχαν προσεγγίσει αρχηγό πολιτικού κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με σκοπό να αποκτήσουν πολιτικά ερείσματα, τα οποία θα επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν ως αντίβαρο στις εναντίων τους τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.
Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι καθοριστικό για το μέλλον της Μονής Εσφιγμένου. Πολλά θα κριθούν από την επιλογή των κινήσεων των εμπλεκομένων, αλλά και από το κομματικό συμφέρον των πολιτικών κομμάτων.

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

75 χρόνια από την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης


            Η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής εορτάζει φέτος μια ιστορική επέτειο, τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος με την ευκαιρία του εορτασμού της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, αναφέρθηκε και στο γεγονός.
            Στην Αρχιεπισκοπική Εγκύκλιο (αρ. πρωτ. 110/12/11-09-2012) με θέμα την «Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού» αναπτύχθηκε η σημασία της εορτής, τεκμηριωμένη με χωρία του Αποστόλου Παύλου. Στο δεύτερο μέρος της Εγκυκλίου ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε στο μακρινό 1937, όταν ο –τότε– Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, και μετέπειτα Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας ίδρυσε στη Βοστώνη τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού. Για την Ορθοδοξία των ΗΠΑ η Θεολογική Σχολή και το Ελληνικό Κολλέγιο έχουν συντελέσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και διακονία της Αρχιεπισκοπής, ενώ αποτελούν εγγύηση για το μέλλον «δια της καλλιεργείας και της πίστεως των αυριανών κληρικών μας προσφέροντας σ’ αυτούς περιβάλλον μαθήσεως και πνευματικής αναπτύξεως και εμπλουτίζοντάς τους με ποιοτικά χαρακτηριστικά ηγεσίας και καθοδηγήσεως στον τομέα της διακονίας».
            Στα 75 χρόνια της λειτουργίας του ο «Τίμιος Σταυρός» ανέδειξε σημαντικές προσωπικότητες και Ιεράρχες των ΗΠΑ. Παράλληλα, αποτέλεσε την ακαδημαϊκή φωνή της Ορθόδοξης Θεολογίας στην πανεπιστημιακή κοινότητα των ΗΠΑ και ειδικότερα της Βοστώνης, όπου εδρεύουν πανεπιστήμια διεθνούς φήμης, όπως είναι το Χάρβαρντ, το ΜΙΤ, κ.ά. Στο πλαίσιο της λειτουργίας της η Θεολογική Σχολή διοργάνωσε πολλά επιστημονικά θεολογικά συνέδρια, ενώ οι καθηγητές της ανέπτυξαν διάφορα θέματα σε αντίστοιχα συνέδρια του εξωτερικού. Επίσης, σημαντικός αριθμός Ελλήνων θεολόγων επέλεξαν τον «Τίμιο Σταυρό» για τις μεταπτυχιακές σπουδές εξειδίκευσής τους, συνδέοντας τη μητροπολιτική Ελλάδα με τη διασπορά των ΗΠΑ.