Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

3η ΟΣΣ

Η 3η ΟΣΣ της ΟΡΘ-50 Θ1 του ΕΑΠ θα λάβει χώρα το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011, στις 4 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αιθ. 2.

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Η Εκκλησία κοντά στους καρκινοπαθείς

Η Εκκλησία της Ελλάδας στάθηκε πάντα αρωγός στις ανάγκες των συνανθρώπων μας, συναισθανόμενη τον ανθρώπινο πόνο. Στο πλαίσιο αυτό η ανιδιοτελής προσφορά της Ελλαδικής Εκκλησίας ήταν, είναι και θα είναι διαρκής, ακολουθώντας έμπρακτα το παράδειγμα του Μ. Βασιλείου και άλλων Πατέρων.

Έμπρακτη απόδειξη της προαναφερόμενης πρακτικής αποτελεί η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) να δημιουργήσει ξενώνα συνοδών καρκινοπαθών στη Θεσσαλονίκη. Η απόφαση πάρθηκε κατά την τρίτη συνεδρία της ΔΙΣ την εβδομάδα που μας πέρασε. Συγκεκριμένα, η Εκκλησία της Ελλάδος θα κατασκευάσει πολυώροφη οικοδομή πίσω από το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στην οδό Ηπείρου 25. Πρόκειται για αξιοποίηση ιδιόκτητου οικοπέδου, ενώ τις δαπάνες του έργου που αναμένεται να κοστίσει περί το 1.800.000 ευρώ θα καλύψει εξολοκλήρου η Ελλαδική Εκκλησία.

Ο ξενώνας συνοδών θα πάρει το όνομα Θεοξένια. Η τελετή της θεμελίωσής του θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 π.μ. Θα προεξάρχει στην τελετή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος Β΄, ενώ θα πα¬ρίσταται ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και εκπρόσωποι των λοιπών Αρχών και Φορέων της πόλης.

Ο ξενώνας Θεοξένια αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες στέγασης των συνοδών των καρκινοπαθών, όπως και των ασθενών βραχείας νοσηλείας οι οποίοι προσέρχονται στο ίδρυμα από διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό η Ελλαδική Εκκλησία θα συμβάλει στον περιορισμό της ταλαιπωρίας των πασχόντων και των συνοδών τους, καθώς στον περιορισμό του συνολικού κόστους νοσηλείας. Η έξαρση των νεοπλασματικών νόσων και η έλλειψη ενός δεύτερου αντικαρκινικού νοσοκομείου στη Βόρεια Ελλάδα έχει πολλαπλασιάσει τα τελευταία χρόνια τον αριθμό των ασθενών του Θεαγενείου.

Η κατασκευή του ξενώνα συνοδών των καρκινοπαθών αναμένεται να δώσει ηχηρή απάντηση σε όλους διατείνονται ότι η Εκκλησία ενδιαφέρεται μόνο για την οικοδόμηση των οικοπέδων της και για την είσπραξη ενοικίων. Η Θεοξένια θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στους καρκινοπαθείς και στις οικογένειές τους.