Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Επιστημονική Ημερίδα στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης: Ο βιοηθικός προβληματισμός στην Ορθόδοξη Εκκλησία


Επιστημονική Θεολογική Ημερίδα με θέμα «Ο Βιοηθικός προβληματισμός στην Ορθόδοξη Εκκλησία» έλαβε χώρα την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Ανώτατης Θεολογικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (ΑΕΑΘ). Πρόκειται για μια ακόμη εκδήλωση που διοργανώνεται με ιδιαίτερη επιτυχία φέτος από την ΑΕΑΘ.


Κατά την έναρξη της Ημερίδας ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος απεύθυνε χαιρετισμό στους συνέδρους, κάνοντας παράλληλα και μια μικρή εισαγωγή στο θέμα της Βιοηθικής. Στη συνέχεια χαιρετισμό στους συνέδρους απεύθυνε και ο Πρόεδρος της ΑΕΑΘ, Αναπληρωτής Καθηγητής Χριστόφορος Κοντάκης.

Ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Γεώργιος Μαντζαρίδης προήδρευσε της Συνεδρίας, δίνοντας το λόγο στον πρώτο ομιλητή, Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο Χατζηνικολάου. Ο Μητροπολίτης Νικόλαος ανέπτυξε το θέμα: «Η Επιτροπή Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος και το έργο της». Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Μεσογαίας έθεσε το περίγραμμα της Βιοηθικής, καθώς και τη σχέση της με τις άλλες επιστήμες. Η επισήμανση των προβλημάτων, τα οποία ξεφεύγουν από τα στενά όρια των πρακτικών επιστημών έδωσε τη δυνατότητα να γίνει κατανοητή η χρησιμότητα και η επικαιρότητα της Βιοηθικής. Παράλληλα, μέσα από την ανάλυση πραγματικών περιστατικών δόθηκε η δυνατότητα να επισημανθούν σημαντικές παράμετροι της εν λόγω επιστήμης.

Ο δεύτερος ομιλητής, διδάσκων στην ΑΕΑΘ Νικόλαος Κόιος, Δρ Θ. ανέπτυξε το θέμα: «Θέσεις των άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών για θέματα Βιοηθικής». Μέσα από την εισήγηση του κ. Κόιου παρουσιάστηκαν τα πορίσματα των Επιτροπών Βιοηθικής του Πατριαρχείου Μόσχας, του Πατριαρχείου Ρουμανίας, καθώς και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας των ΗΠΑ (OCA). Παράλληλα, επισημάνθηκε το γεγονός ότι τα εν λόγω κείμενα αποτελούν τα πρώτα επίσημα κείμενα βιοηθικής τα Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στη συνέχεια της εισήγησης, αναπτύχθηκαν τα επιμέρους θέματα, τα οποία καλύπτουν τα εν λόγω κείμενα.

Η Ημερίδα έκλεισε με την υποβολή ερωτήσεων, αλλά και απόψεων από τους πολυπληθείς παριστάμενους Συνέδρους. Παράλληλα, εκφράστηκε η θέληση για τη διοργάνωση στο προσεχές μέλλον ενός Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα, το οποίο θα προέρχεται από τα γνωστικά αντικείμενα της Βιοηθικής και της Χριστιανικής Ηθικής.