Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Διεθνές Πατρολογικό Συνέδριο στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης

Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Pro Oriente διοργάνωσαν Διεθνές Πατρολογικό Συνέδριο με θέμα «Η Αγιότητα και η Αποστολικότητα της Εκκλησίας». Το συνέδριο έλαβε χώρα στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας στην περίοδο 22-26 Σεπτεμβρίου.
Στην επίσημη έναρξη του Συνεδρίου απεύθυναν χαιρετισμό προς τους συνέδρους ο Πρωτοσύγκελος π. Ιωάννης Τασιάς, εκ μέρους του Παναγιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, ο Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ, ο Πρόεδρος της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Καθηγητής Χριστόφορος Κοντάκης, ο Καρδινάλιος της Βιέννης Christoph Schoborn και ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο Περιφερειάρχης Παιδείας Γιώργος Καρατάσιος, κληρικοί, καθηγητές, ερευνητές, φοιτητές και πολλοί άλλοι.
Η Αγιότητα και η Αποστολικότητα, όπως αυτές εκφράζονται από το Σύμβολο της πίστης και βιώνονται από τους πιστούς αποτελούν θεμελιώδη χαρακτηριστικά της Εκκλησίας. Η μελέτη και η ερμηνεία των εκκλησιολογικών αυτών χαρακτηριστικών αποτέλεσε το περιεχόμενο του Συνεδρίου. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα κείμενα των Πατέρων των τριών πρώτων αιώνων και ιδιαίτερα του Ειρηναίου Λυώνος. Εξίσου σημαντικές και επίκαιρες ήταν οι σύγχρονες προσεγγίσεις των εν λόγω χαρακτηριστικών της Εκκλησίας. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται η εισήγηση του Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης και Προέδρου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών Γεώργιου Μαρτζέλου, με θέμα: «Η Αποστολικότητα της Εκκλησίας στο θεολογικό διάλογο της Ορθοδόξου με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία».
Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης είναι παραγωγική σχολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, ανήκει στην Ανώτατη Εκπαίδευση, καταρτίζει κληρικά και λαϊκά στελέχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, παρέχει εκπαίδευση και χορηγεί πτυχία ισότιμα με εκείνα των ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το Ίδρυμα Pro Oriente ιδρύθηκε το 1964 από τον Καρδινάλιο της Βιέννης Franz Konig, με σκοπό τη βελτίωση των σχέσεων της Ρωμαιοκαθολικής με την Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς και με τις Προχαλκηδόνιες Ανατολικές Εκκλησίες. Η διοργάνωση διεθνών συνεδρίων διεθνούς εμβέλειας στη Θεσσαλονίκη αναβαθμίζει την πνευματική κίνηση της πόλης, καθιστώντας την διεθνές πνευματικό κέντρο. Ειδικότερα, το εν λόγω συνέδριο αποτέλεσε μια συνάντηση πατρολόγων, η οποία θα συζητηθεί ιδιαίτερα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου.